Taurus Corporate Finance

Blog

Kies voor dealzekerheid met een preventief vendor due diligence

Om je bedrijf goed te verkopen moet je in de schoenen van een kritische koper gaan staan. Om risico’s uit te sluiten en kansen beter te begrijpen moet je soms extra onderzoek doen. Wanneer is dat verstandig? En wat levert het op? Ontdek de waarde van vendor due-dilligence.

Taurus afd 381 B

Uitgaan van je kracht
Of je nu op een date gaat, je huis op Funda zet of je bedrijf verkoopt; je wil dat de schijnwerper op de positieve eigenschappen wordt gezet. Logisch. Dat is waar je de andere partij mee overtuigt. Toch kiezen wij vaak voor een andere benadering. Wij adviseren bedrijven om zichzelf bij een bedrijfsovername kritisch in de spiegel te kijken. Dit kan door hen preventief te onderwerpen aan een vendor due diligence onderzoek in eigen beheer: een onderzoek dat anders door kopers wordt gedaan om een betrouwbaar beeld te krijgen van de financiële gezondheid, kansen en risico’s van je bedrijf. Zo’n kritische blik klinkt misschien tegenstrijdig, maar dat is het allesbehalve. Met een vroeg vendor due diligence kun je in een overnameproces namelijk als verkoper enorm veel winnen.

Soorten vendor due diligence
Samen bepalen we welk onderzoek het meest waardevol is in jouw situatie. Soms is het slim om een preventieve financieel due diligence te doen, om mogelijke onduidelijkheden over voorraden of geldstromen in beeld te brengen. Je kan een fiscaal due diligence uitvoeren om fiscale risico’s of geschillen te verklaren en onderbouwen. Soms zijn ondernemers ook ‘onbewust onbekwaam’ en dek je een risico af door er met de onderzoeksogen van een koper naar te kijken. Ook kun je een commercieel due diligence laten uitvoeren om op een gedegen manier je groeipotentie en -strategie in beeld te brengen. We kiezen samen het onderzoek dat het best aansluit bij de vragen die een koper kan hebben. Zo voorkomen we dat je tijd en geld verspilt.

Meer dealzekerheid
Met zo’n preventieve due diligence zorg je voor een waterdichte business case. Met de informatie creëer je een gedegen verkoopdocument, waarin je jouw waarde, toekomstbeeld en financiële gezondheid staaft met sterke, objectieve gegevens. Dat maakt je onderhandelingspositie sterker en creëert vertrouwen bij de potentiële kopers. De lastige vragen die ze kunnen hebben tackle je van tevoren en eventuele lijken haal je alvast uit de kast. Daardoor ga je met wederzijds vertrouwen de onderhandelingen in en is de stroom van (intensieve) aanvullende onderzoeken vanuit de koper een stuk kleiner. Dat scheelt tijd en biedt meer zekerheid op een succesvolle deal. En dat is toch waar je het voor doet.

Waardevolle inzichten
Naast grotere dealzekerheid maak je met een goed onderzoek ook slimmere keuzes voor je onderneming. Neem bijvoorbeeld bedrijven die hard groeien in nieuwe markten. Je beschikt als ondernemer niet over de kennis om in te schatten wat je volle potentie is. In zo’n geval kan een commercieel due diligence essentieel zijn. Het maakt kansen, bedreigingen en strategische keuzes voor de komende jaren inzichtelijk. Daarmee krijg je goed inzicht in wat je waard bent en vind je makkelijker de koper die past bij de levensfase van je onderneming. Zelfs als je uiteindelijk tóch niet verkoopt geven de gesprekken en het eindrapport je geweldige inzichten voor je eigen toekomststrategie.

Precisiewerk
Vendor due diligence kan dus voor jou als verkoper enorm waardevol zijn. Maar dan moet je wel de juiste keuzes maken. Een onderzoek is kostbaar en vraagt een tijdsinvestering, die moet opwegen tegen de waarde die het oplevert. Die keuze maken vraagt tijd en kennis. Bij Taurus hebben we veel ervaring met (inter)nationale overnames in allerlei sectoren. Wij kennen de vragen die kopers hebben, de belangrijkste risico’s in verkooptrajecten en de juiste balans tussen kosten en baten van de onderzoeken. Door ons zo vroeg mogelijk te betrekken in je verkoopdroom creëren we precies de informatievoorziening die jou het minste kost en het meeste oplevert. Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? We vertellen je graag meer.

Tim ten Beitel
Partner

Mariska Eeftink