Taurus Corporate Finance

Blog

Let op je eerste indruk bij het aantrekken van financieringen

Eigenlijk kent iedereen het gezegde; er is maar één kans voor een eerste indruk. Dat geldt bij het eerste diner met je schoonfamilie, maar net zo goed bij uitbreiding van de financiering. Daarom is het vaak onbegrijpelijk dat ondernemers hier zo weinig aandacht aan besteden.

Let op je eerste indruk

Cruciaal

Voor veel ondernemers is het aantrekken van financieringen essentieel voor het realiseren van hun ambities. Dat geldt niet alleen bij uitbreidingsinvesteringen, maar ook bij overnames. Het zijn essentiële zetten om te komen naar de volgende fase van de onderneming. Een goede ondernemer herkent deze kansen en wil dan ook graag de financiële ruimte om hierop te kunnen acteren.

Onverwachts

Met het zelfvertrouwen van een succesvolle ondernemer stap je met je toekomstplannen naar de bank of een alternatieve financier. Je bent zeker van jouw zaak. Wat kan er misgaan? Je hebt aantoonbaar goed gepresteerd, de investering biedt vele extra kansen en financieel heb je de zaken prima op een rijtje.

Maar dan gebeurt er iets onverwachts: de bank blijkt niet zo welwillend te staan tegenover financiering van de plannen. Het zet vraagtekens bij de prognoses, wil meer details weten over de onderbouwing van de financieringsrapportage, vraagt om ingewikkelde compliance certificaten en is niet overtuigd van het plan voor wanneer alles tegen blijkt te vallen. Hoewel je volledig overtuigd bent van de potentie van jouw onderneming en de investering, komt de financiering niet rond. Weg plannen.

Voorbereiding

Teveel ondernemersdromen en kansrijke bedrijven stagneren door het achterlaten van de verkeerde eerste indruk. De oplossing lijkt simpel. Een betere voorbereiding, de informatie op maat maken voor de financier en investeren in de relatie met de financier. Een ondernemer heeft hier echter onvoldoende ervaring en handigheid mee.

Gebruik daarom een gespecialiseerde adviseur om de financieringskansen te vergroten. Een ervaren adviseur helpt je met de selectie van de juiste financier en richten van het plan op deze partij, zodat je weet dat het plan op zijn merites wordt beoordeeld. Daarnaast kent de adviseur alle kritische vragen die de specifieke financier heeft. Hij of zij:

  • zal je ondersteunen bij het opstellen van financieringsrapportages die aan alle eisen voldoen;
  • daagt je uit om de prognoses zo realistisch mogelijk te maken;
  • helpt bij het bedenken van waterdichte plannen, die onverwachte tegenvallers opvangen;
  • weet precies de risico’s aan te wijzen (en op te lossen) die een financiering in de weg kunnen staan.

Bovendien helpt de adviseur om deze informatie te verwerken tot een document in voor de financier heldere en overtuigende taal.

Kansen vergroten

De kracht van een goede voorbereiding is dat je bent uitgedaagd vóór je bij de financier aan tafel komt te zitten. Alle kritische vragen zijn gesteld, alle kanten van jouw plan zijn belicht, de onderbouwing tot in de puntjes uitgewerkt, waardoor de presentatie op het ‘moment suprême’ in één keer goed is. Dat geeft een sterke eerste indruk.

Die eerste indruk biedt financiers vertrouwen, zekerheid en, bovendien, een stuk minder werk. En dat is misschien wel belangrijker dan ooit. Banken zijn terughoudend met MKB-financieringen en de coronacrisis zorgt voor meer risicovolle ondernemingen. Bovendien kampen banken met verzwaard toezicht op klantacceptatie en geldstromen en is efficiëntie voor hun organisaties steeds belangrijker geworden. Hoe beter je voorbereiding voor de eerste kennismaking, hoe beter jouw kansen.

Strategische partner nodig?

Wil je een sterke partner aan boord voor het aantrekken van de juiste financiering? Zorg dan dat je tijdig op zoek gaat naar een ervaren adviseur die je volledig vertrouwt. Dit is een kwalitatieve investering in de onderneming, waarmee je de kansen op financiering en toekomstbestendige groei enorm vergroot. Taurus Corporate Finance staat als specialist in bedrijfsfinanciering en overnames graag voor jou klaar. Benieuwd wat onze adviseurs voor je kunnen betekenen? We vertellen je graag meer!