Taurus Corporate Finance

Blog

Je bedrijf verkopen en toch aan het roer blijven: maak kennis met de pre-exit

Je bedrijf verkopen lijkt iets definitiefs. Iets voor later misschien. Maar wat als je jouw bedrijf voor een mooi bedrag kunt verkopen en toch nog verder kunt uitbouwen? Met de vele mogelijkheden van Private Equity creëer je tegenwoordig precies de verkoop die jij voor ogen hebt. Al ver voor je echt wilt stoppen met ondernemen.

Bedrijfswaardering

Nieuwe wereld

Als ondernemer probeer je elke dag je bedrijf een stap verder te brengen. Beter, groter, slimmer of waardevoller, je investeert in vooruitgang. Maar tegelijkertijd wil je ook een keer de vruchten plukken van dat succes; financiële zekerheid creëren onder de rest van je leven. Volledige verkoop lijkt dan de enige optie. Je bedrijf overdoen aan een concurrent, een persoon binnen het bedrijf of een familielid en daarna zelf uit beeld verdwijnen. Maar de wereld is veranderd. Een groeiende groep specialistische Private Equity partijen zorgt voor allerlei mogelijkheden om niet direct, maar in fases je bedrijf te verkopen. Met zo’n ‘pre-exit’ kun je financiële zekerheid creëren, toch blijven bouwen aan je eigen bedrijf en daardoor uiteindelijk nog meer opbrengst realiseren.

Hoe werkt het?

Bij een pre-exit verkoop je een deel van je aandelen aan een Private Equity investeerder. Hierdoor verzilver je een deel van de ondernemingswaarde, blijf je -als je dat wil- CEO en krijg je er een vermogende strategische partner bij. Gezamenlijk hebben jullie de kennis én financiële middelen om je bedrijf te laten groeien, te professionaliseren of te internationaliseren. Wanneer voor jou de tijd rijp is om definitief te stoppen verkoop je de rest van de aandelen, die vaak (veel) meer waard zijn dan de eerste aandelen. Dit kan na vijf, tien of twintig jaar zijn. Afhankelijk van jullie wensen en afspraken.

Geen koper, maar partner

Door de groeiende markt van particuliere investeringsfondsen ontwikkelen steeds meer Private Equity-partijen zich tot deskundige specialisten in specifieke marktsegmenten. De ene organisatie richt zich volledig op internationalisering van e-commercebedrijven, terwijl de ander veel successen behaalt met de uitbreiding van bouwbedrijven. Door de juiste specialist te vinden voor jouw onderneming haal je veel meer in huis dan een ‘koper’ of een ‘geldschieter’. Je krijgt een strategische partner, met een bijbehorend netwerk, waarmee jij je organisatie een stuk verder brengt dan alleen. Iemand om mee te sparren, met vernieuwende inzichten en met hetzelfde belang als jij: het maximale uit jouw bedrijf halen.

Zekerheid én avontuur

Het ideale alternatief wanneer je als ondernemer nog niet klaar bent met werken, maar wél klaar bent voor een nieuwe fase in je zakelijke leven. Met een geschikte partner krijg je bijvoorbeeld ineens ruimte om weer creatief te zijn, doordat managementtaken worden overgenomen. Je kunt vaker thuis zijn, omdat een partner je ondersteunt met de contacten in het buitenland, of je voelt eindelijk die financiële zekerheid na jarenlang investeren.

De juiste match

De pre-exit is bij ondernemers vaak nog onbekend, maar een gamechanger in de overnamesector. Je hebt als ondernemer de mogelijkheid om de ideale verkoop zelf vorm te geven. Met het huidige financieringsklimaat staan de kopers in de rij en heb je alle ruimte om kritisch te kijken naar de juiste match. Daarin geldt: hoe eerder je begint hoe beter je jouw wensen afstemt op de mogelijkheden van investeerders en de juiste investeerder vindt. Zorg dat je daarin wordt bijgestaan door een vertrouwde adviseur met veel kennis van zaken. Iemand met een groot (internationaal) netwerk van Private Equity-partijen en een bewezen trackrecord, die zich tot in de kleinste details verdiept in jouw wensen.

Zet de eerste stap

Dus heb je voorzichtige twijfels over je toekomst als ondernemer? Denk je niet direct aan verkoop, maar zie je op den duur een verkoop zitten? Dan is dit het moment om jouw mogelijkheden voor een pre-exit te onderzoeken. Eens vrijblijvend brainstormen of gericht advies nodig van ervaren adviseurs? We staan bij Taurus graag voor je klaar.

Tim ten Beitel