Blog
Houd grip op groei in e-commerce: vind de juiste investeerder
Als succesvolle e-commerce ondernemer loop je na jaren van harde groei en keihard werken vaak tegen de grenzen van je eigen organisatie aan. Met een (grote) investeerder kunnen jij en je bedrijf die belangrijke volgende stap zetten naar toekomstbestendige groei. Maar welke mogelijkheden zijn er dan? En hoe maak je de juiste keuze?

Winnaars
De winnaars op de e-commercemarkt zijn de winnaars van de jaren ‘10. De ondernemers die het belang van online marketing combineerden met geoliede logistiek, de juiste klantbenadering en het opbouwen van een sterk merk, zagen (lands)grenzen vervagen en hun omzetten naar recordhoogten stijgen. De eindeloze mogelijkheden van online ondernemen stelden ze in staat om in korte tijd te groeien van ondernemer met een goed idee naar een leider van een serieuze organisatie, met serieuze uitdagingen.
Uitdagingen
Eén van die uitdagingen is de transformatie van ondernemer naar manager. Met een groeiend team ontstaat het risico dat je als ondernemer vooral bezig bent met personele zaken, terwijl je kracht bij de strategische ontwikkeling ligt. Daarnaast kun je behoefte krijgen aan meer rust of een goede sparringpartner, vooral nu de belangen en verantwoordelijkheden keuzes steeds ingewikkelder maken. En misschien wel de belangrijkste uitdaging is grip houden op de groei: na de eerste groeispurt is het tijd voor een volgende stap, maar je loopt tegen de grenzen van je personele en financiële capaciteit aan. Ondernemers die met deze uitdagingen zitten kunnen veel baat hebben bij het vinden van de juiste overname- of investeringspartner.
Grote kansen
E-commercebedrijven kunnen rekenen op veel interesse van investeerders. Door de professionaliseringsslag van de laatste jaren nam de e-commercemarkt definitief afscheid van het ‘internetbubble-imago’ en zien financiers veel waarde in jonge, talentvolle online ondernemers met groeipotentie. Daardoor kunnen (gedeeltelijke) overnames financieel lucratief zijn én toekomstbestendige groei van je bedrijf mogelijk maken. Vooral in het geval van overnames door een strategische koper of door private equity.
Strategische koper
Bij een strategische overname gaat het om verkoop aan een kapitaalkrachtige concurrent. Dit is vaak financieel het interessantst - strategische partijen zijn meestal bereid veel te betalen - en kent inhoudelijke voordelen. Jullie vullen elkaars marktkennis aan, waardoor de organisaties elkaar op de werkvloer versterken. Veelal wensen strategische partners 100% van de aandelen te verwerven. Vaak zien wij dit terug bij partijen die een (sterk) offline kanaal hebben, maar nog beperkt online actief zijn. Met het verwerven van een concurrent die (met name) online georiënteerd is, worden in korte tijd strategische doelen behaald zoals realisatie van; een online distributiekanaal, sterke domeinnamen en vindbaarheid, efficiënte logistieke processen en beschikbaarheid van (klant)data.
Private Equity
Bij private equity investeringen kun je zelf betrokken blijven (ook met een meer- of minderheidsaandelen belang, ook wel ‘pre-exit’ genoemd) en met behulp van het aanwezige kapitaal verder bouwen aan je eigen onderneming. Ook private equity professionaliseert zich op het gebied van e-commerce, waarbij zij ook van strategisch toegevoegde waarde zijn op het gebied van bijvoorbeeld: expansie van een webshop naar het buitenland, het betreden van nieuwe markten, het toevoegen van nieuwe producten aan bestaand online assortiment en het zelf realiseren van overnames (buy-and-build). Hiermee is private equity een verlengstuk van je eigen strategische doelen en ontwikkeling. Private equity kent vele varianten, zoals sterk-minder sterk (operationeel) betrokken, wel/geen specifieke branchefocus, fonds- of familiekapitaal, korte/lange ‘exit’-horizon.
Weet (heel goed) wat je wil
Een overname of de toetreding in ruil voor een investering moet passen bij jouw organisatie en jouw ondernemersdroom. Je hebt jaren gewerkt voor het succes en hecht aan alle medewerkers die je daarbij ondersteunden. Alleen door heel goed te weten wat je wil en wat er mogelijk is kun je een geschikte investeringspartner vinden die past.
Vragen die hierbij een rol spelen zijn: welke strategische doelen streef ik na en welke koper past hierbij? Wil ik 100% van mijn aandelen verkopen om (op korte termijn) afscheid te nemen van de onderneming of wil ik juist als aandeelhouder betrokken blijven om ook van toekomstige groei te profiteren? Wat zijn marktconforme condities bij de verkoop van mijn onderneming? Een goede vergelijking tussen mogelijke kopers geeft je dit inzicht. Een ondernemer die wij bij hebben gestaan in de verkoop van zijn onderneming zei het treffend met een mooie metafoor: ‘ik stelde een meisje die ik leuk vond alleen voor aan mijn ouders, als ik wist dat zij blij zouden worden van haar karakter, haar achtergrond en haar voorkomen’. Ditzelfde wil ik ook voor mijn onderneming: ‘de koper die ik voorstel aan mijn werknemers moet passen bij de cultuur, van strategisch toegevoegde waarde zijn met de ervaring die zij hebben en ‘eager’ zijn om in de onderneming te mogen investeren.’
Weten wat er mogelijk is?
Is jouw e-commerce onderneming toe aan een volgende stap en ben je aan het oriënteren naar de beste route? Ontdek de mogelijkheden van verkoop of overname voor jouw organisatie. Bij Taurus Corporate Finance staan ervaren overnamespecialisten voor je klaar om je te voorzien van een objectief advies. Neem contact met ons op en de koffie staat klaar!