Taurus Corporate Finance

Blog

De uitzendbranche verandert: is dit hét moment om je bedrijf te verkopen?

Ondernemers in de uitzendbranche krijgen de komende jaren te maken met meer en complexere regelgeving. Tegelijkertijd blijft de vraag naar flexibele arbeidskrachten onverminderd groot. Dat zorgt voor een overnamegolf waarin binnen- en buitenlandse partijen zich mengen. Is het ook voor jouw onderneming tijd voor een (gedeeltelijke) overname?

Taurus afd 207

Ontwikkelingen in de uitzendbranche

De regering streeft naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Dat zien we terug in het regeerakkoord. Daarin staat één ding voorop: zoveel mogelijk mensen naar een vast dienstverband. Het gevolg? Nieuwe regelgeving voor uitzendorganisaties. Zo komen er kortere uitzendcontracten (max. drie jaar), worden opeenvolgende tijdelijke contracten tegengegaan, komen er basiscontracten in plaats van oproepcontracten en is er verplichte (strenge) certificering voor de uitzendbranche. Aan de andere kant zien wij dat bedrijven blijven kiezen voor een flexibele schil. Onzekerheid van buitenaf, zoals corona, uitdagingen in de supply-chain, de Brexit of de oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat (deels) flexibiliteit in het personeelsbestand prettig is.

Uitdagingen én kansen voor ondernemers

De veranderende regelgeving stelt veel uitzendbureaus voor de nodige uitdagingen. Is je huidige businessmodel nog toekomstbestendig? Beschik je over de juiste kennis om concurrerend te blijven en de regelgeving bij te houden? En hoe blijf je groeien met zoveel onzekerheden in het verschiet? Tegelijkertijd liggen er zakelijke kansen. De groeiende krapte op de arbeidsmarkt maakt de vraag naar (flexibel) personeel voorlopig nog onverminderd groot. Niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Een eventuele recessie lijkt de uitzendbranche dan ook beperkt te raken. ING voorspelt weliswaar een afvlakking van het groeitempo in 2023 voor de flexbranche, maar voorziet nog altijd een volumegroei van circa 3% in het aantal uitzenduren. Die combinatie van uitdagingen én kansen maakt de komende periode enorm interessant.

Investeerders staan paraat

Aan de ene kant kunnen veel ondernemers dus extra kennis en vermogen gebruiken om hun bedrijf toekomstbestendig te laten groeien. Aan de andere kant biedt de uitzendbranche een behoorlijk rendement tegen acceptabele risico’s voor investeerders. De hoge ‘cash-conversie’ maakt deze branche voor investeerders bovendien interessant. Een grote groep gespecialiseerde (strategische) investeerders staat dan ook klaar om te investeren in de uitzendbranche. Met geld, een visie en vooral een hoop vakkennis. En dat maakt dit misschien wel hét moment om als uitzendbureau, payrollbedrijf of detacheerder te denken aan de verkoop van je bedrijf. In een vorm die bij jou past. Van volledige verkoop tot het verkopen van een (minderheids)belang in de vorm van een pre-exit. Juist financiële investeerders hechten er belang aan dat het zittende management of de eigenaren nog een periode betrokken blijft.

Gespecialiseerde partijen

Investeerders richten zich veelal op een bepaald segment van de flexbranche. Hierdoor zijn er altijd kopers of financiers met specifieke kennis van jouw business.

Uitzendbureaus voor EU-medewerkers
Een groep investeerders richt zich specifiek op de uitzendbureaus voor medewerkers binnen de EU. Zulke partijen beschikken over enorme kennis van belangrijke specifieke wetgeving voor deze branche, zoals de ET- en COLA-regeling, huisvesting voor medewerkers en veel ervaring met internationaliseringsvraagstukken.

Uitzendbureaus voor nichemarkten
Detachering in IT, financiële dienstverlening of de bouwsector; veel investeerders ondersteunen bedrijven die zich richten op een specifieke nichemarkt. Door een passende partner te vinden kun je vaak in korte tijd een belangrijk marktaandeel verkrijgen.

Generieke uitzendbranche met een uitgebreid vestigingsbeleid
Een belangrijke groep ondernemers richt zich op bedrijven in de generieke uitzendbranche, waarbij veelvuldig persoonlijk contact met medewerkers en klanten belangrijk zijn. Bedrijven met potentie, uitzonderlijke kwaliteiten en groeicapaciteit. Gezamenlijk kunnen zij een toekomstbestendig businessmodel ontwikkelen.

Vind de juiste adviseur

Met de nieuwe regelgeving in aantocht is dit een goed moment om na te denken over de toekomst van jouw bedrijf. Wil je en kun je jouw bedrijf naar een duurzame toekomst loodsen? En ben je bereid de risico’s van de veranderende regelgeving te aanvaarden? Of denk je meer te bereiken met de juiste investeringspartner? Een ervaren adviseur is hierin enorm belangrijk. Iemand die de ins en outs kent van regelgeving in de flexbranche zoals de ABU-CAO, de WKA-WAADI en de LIV, een klankbord kan zijn op moeilijke momenten en tijdens een due diligence-onderzoek een volwaardig gesprekspartner is. En vooral een adviseur met breed netwerk binnen investeringspartijen. Alleen op die manier vind je een koper én een koopconstructie die goed past bij jouw bedrijf en echte meerwaarde biedt op de lange termijn.

Jouw mogelijkheden ontdekken?

Wil jij eens sparren met ervaren overnamespecialisten om te ontdekken wat jouw mogelijkheden zijn? Taurus Corporate Finance sloot de afgelopen jaren veel overnamedeals in de uitzendbranche en ondersteunt grote marktpartijen bij hun M&A-strategie. Onze adviseurs kijken graag naar jouw kansen. Tijd voor een vrijblijvende kennismaking?