Taurus Corporate Finance

Blog

De coronasteun stopt: hoe voorkom je risico's voor jouw bedrijf?

Hoe geweldig de terugkeer van persoonlijke vrijheid, normaal consumentengedrag en kantoorwerken ook is, het einde van corona brengt ook spanning bij veel ondernemers. Wat betekent de stop van coronasteun vanaf 1 oktober 2021? Kan alles worden terugbetaald? En welke gevaren liggen de komende maanden op de loer? We vertellen je waar je op moet letten én wat je nu al kunt doen om risico’s te beperken.

Taurus afd 170

Verborgen onzekerheid

‘Economie herstelt sneller dan verwacht’, ‘Economie corona te boven’; wie de krantenkoppen leest krijgt het idee dat bedrijven fluitend de coronacrisis door zijn gekomen. Maar onder de oppervlakte heerst veel onzekerheid. Nu per 1 oktober de NOW- en TVL-regelingen stopten, ondernemers hun reguliere belasting weer moeten betalen en over een jaar de terugbetalingsprocedures beginnen, gaat pas écht duidelijk worden wat de impact van de pandemie is geweest. Niet alleen bedrijven die vóór corona al kwetsbaar waren lopen risico, ook gezonde bedrijven kunnen zo maar voor onaangename verrassingen komen te staan.

Wat zijn de risico’s voor kwetsbare bedrijven?

Kwetsbare bedrijven hebben in coronatijd toegang gekregen tot ruime liquiditeit. Enerzijds door de NOW en TVL, anderzijds door uitstel van belastingbetalingen, waardoor problemen werden verbloemd. Nu in hoog tempo de rekeningen oplopen, belastingbetalingen weer periodiek uitgevoerd dienen te worden, lopen zij het risico in betalingsnood te komen of in het ergste geval failliet te gaan.

En voor gezonde bedrijven?

Gezonde bedrijven kunnen met heel andere problemen te maken krijgen. Zo werden er door de steunpakketten minder mensen ontslagen bij slecht presterende bedrijven en heeft de overheid met de realisatie van teststraten veel personeel van de markt gehaald. Daardoor is er minder nieuw personeel beschikbaar om groei te realiseren. Daarnaast kunnen faillissementen of betalingsproblemen bij leveranciers directe gevolgen hebben voor de eigen liquiditeit. Want wat als een groot deel van je debiteuren tegelijkertijd de rekeningen niet betaalt? De olievlek van betalingsproblemen na ‘corona’ kan een heleboel ondernemingen raken.

Wat kun je doen?

In welke situatie jouw bedrijf ook verkeert, dit is hét moment om onzekerheden te bespreken. Er zijn genoeg mogelijkheden om in de komende maanden risico’s te voorkomen of beperken en daarin zelf de regie te houden. Zo kun je denken aan:

  • Het aanscherpen van je debiteuren- en crediteurenbeleid
    Door actief te letten op betaalgedrag van klanten en leveranciers houd je grip op je liquiditeitspositie en voorkom je verrassingen. Je signaleert sneller negatieve ontwikkelingen als tragere betalingen of uitgestelde orders en kunt sneller handelen om schade te voorkomen. Bovendien kun je ook proactief in gesprek met crediteuren, wanneer je door omstandigheden zelf liquiditeitsproblemen voorziet.
  • Een kritische blik op je businessmodel
    Zoals we eerder bespraken heeft de pandemie in sommige gevallen voor blijvende veranderingen gezorgd, zoals in hybride werken en online koopgedrag. Is jouw organisatie klaar voor die nieuwe wereld? En wat kun je doen om je daarop in te richten? Sparren met een deskundige, een sectorspecialist of een ‘concullega’ kan daar goed bij helpen.
  • Financiële ruimte creëren met goede debt advisory
    Kun je de rentelast drukken door roodstand om te zetten in leningen? Kun je betalingsafspraken maken met crediteuren om financieringsruimte te creëren? In elke onderneming zit ‘verborgen liquiditeit’, die je met de juiste kennis vrijmaakt.
  • Een overname of reorganisatie
    Wanneer een faillissement dreigt met de huidige middelen, kan tijdig ingrijpen het tij keren. Zo kan je organisatie baat hebben bij een overname door een concurrent of strategische marktpartij, of valt met een passende reorganisatie de koers bij te sturen. Laat je hierin goed adviseren.

Vind jouw sparringpartner

Na een ongekende crisis als de coronapandemie zitten duizenden ondernemers met vragen en onzekerheden. Het krachtigste dat zij kunnen doen is om hulp vragen. Spar met een adviseur die je volledig vertrouwt en de belangen van jouw bedrijf voorop stelt. Met de ondersteuning van een goede partner ontdek je niet alleen de mogelijkheden om succesvol uit de coronacrisis te komen, maar wordt je ook alle organisatorische zorg uit handen genomen. Heb je zo’n partner gevonden? Geweldig. Zoek je een adviseur die je alle zorg uit handen neemt? Bij Taurus Corporate Finance staat de koffie klaar.