Taurus Corporate Finance

Blog

Bedrijf in zwaar weer? Durf de belangrijkste stap te zetten

Veel ondernemers hopen bij financiële problemen te lang op betere tijden, die zelden komen. Het belangrijkste is om zo snel mogelijk specialistische hulp te vragen. We leggen uit hoe jij de weg omhoog weer kunt vinden.

Taurus afd 261

De kop in het zand
In de nasleep van de coronacrisis zien we bij Taurus steeds meer ondernemingen in zwaar weer belanden. Explosief gestegen prijzen, achterstallige belastingbetalingen, snelle veranderingen in de markt en personeelstekorten eisen hun tol. We zien ook dat het voor veel ondernemers in die situatie moeilijk is om hulp te vragen. Ze negeren signalen, gaan de strijd aan met de weigerachtige bank of hopen op spontante verbeteringen, die er zelden komen. Met alle gevolgen van dien. Want wat kan beginnen als een redelijk overzichtelijk probleem, kan in korte tijd uitgroeien tot een desastreuze situatie, met allerlei problemen. Zo kan een waardevolle, kansrijke onderneming in korte tijd veranderen in een noodlijdend bedrijf en onder Bijzonder Beheer worden gesteld door de bank.

Hulp vragen is het begin van de oplossing
De sterkste keuze die je als ondernemer dan kunt maken, is op tijd hulp vragen bij de problemen. Als specialisten in Restructuring & Recovery zien we het bewijs daarvan iedere dag. Het geeft rust om te weten dat deskundige professionals naast je staan in deze complexe situatie. Het geeft je de kritische spiegel die je soms keihard nodig hebt. Het geeft je een objectieve partner die boven alle interne strubbelingen en moeilijkheden staat. Maar het belangrijkste van alles: het opent de deur naar een heleboel ervaring in het daadwerkelijk oplossen van de problemen.

Succesvol herstellen
Snel hulp vragen vergroot de kans op een succesvolle turnaround naar winstherstel. Wanneer de problemen nog overzichtelijk zijn hoef je immers minder ingrijpende veranderingen door te voeren. Bovendien ben je in een vroeg stadium doorgaans nog liquide genoeg om de turnaround te kunnen bekostigen. Wanneer je het zelf kunt betalen, houd je zelf de regie en kun je op eigen kracht herstellen. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op gedwongen ingrijpen, bijvoorbeeld door de bank, wat de problemen alleen maar groter maakt.

Succesvol verkopen
Met tijdige, deskundige hulp kun je ook tot de conclusie komen dat verkoop van je bedrijf de beste keuze is voor oplossing van de problemen. Bijvoorbeeld wanneer concurrenten een te grote voorsprong dreigen te krijgen. Door de sterke economie zijn er veel kapitaalkrachtige bedrijven op de markt in allerlei sectoren. Wanneer een zelfstandige toekomst moeilijk wordt, dan kan dit hét moment zijn om je bedrijf (gedeeltelijk) te verkopen. En hierbij geldt: hoe gezonder je bedrijf (nog) is, hoe meer je bedrijf waard is. Dat leidt niet alleen tot hogere prijzen, maar ook aantrekkelijker overnameconstructies waarmee je bijvoorbeeld een deel van de verkoopopbrengst kunt baseren op het toekomstige, verbeterde rendement van de onderneming.

Durf kritisch te kijken
Wanneer je op tijd hulp vraagt zijn er dus kansen te over voor jouw onderneming in zwaar weer. Daarom is één stap essentieel: kijk eens kritisch naar je tegenvallende financiële resultaten. Is het echt een tijdelijk dipje? Is meer geld van buiten echt de oplossing? Of zijn er dieperliggende problemen die aangepakt moeten worden? Bij Taurus staan ervaren adviseurs voor je klaar die elke situatie al eens hebben meegemaakt. Dus of het nu gaat om zelfstandig herstel, een strategische overname of een gedegen reorganisatie, wij helpen je graag de kansen benutten voor jouw onderneming.

Eens sparren over de toekomst van jouw bedrijf? Neem contact op en we vinden graag samen met jou de weg omhoog!

Arnold van Eijk
Partner Taurus Corporate Finance
Specialist in Restructuring & Recovery